Mουσικό Αφιέρωμα στο Άμστερνταμ

   Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που όλοι ονειρευόμαστε να επισκεφθούμε.  Το Άμστερνταμ είναι γνωστό για την ομορφιά του και τα νόμιμα ναρκωτικά του. Είναι μια πόλη που ενέμπνευσε κατά καιρούς, πολλούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα στο χώρο της ροκ μουσικής, να γράψουν τραγούδια γι' αυτήν. Εμείς αποφασίσαμε να μαζέψουμε όλα αυτά τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το Άμστερνταμ ή έστω που αναφέρουν την πόλη σε κάποιο στίχο τους και να σας τα παρουσιάσουμε. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το μουσικό ταξίδι στο Άμστερνταμ.

Ξεκινάμε από πολύ πίσω και συγκεκριμένα το 1967 όπου για πρώτη φορά ο Jacques Brell, Bέλγος μουσικοσυνθέτης, τραγουδά για πρώτη φορά το θρυλικό τραγούδι Αmsterdam, του οποίου αργότερα έγιναν πολλές διάσκευες στην αγγλική, αλλά και σε άλλες γλώσσες.


Το Amsterdam διασκευάστει στα αγγλικά για πρώτη φορά από τον Scott Walker το 1969.
O θρυλικός David Bowie λίγα μόλις χρόνια μετά, μας τραγουδά αυτό το υπέροχο τραγούδι στα αγγλικά, μόνο που το μετονομάζει σε 'Port of Amsterdam', μιας και μιλά για το Λιμάνι του Άμστερνταμ και συγκεκριμένα για τους ναύτες που αγκυροβολούν με τα πλοία τους στο λιμάνι. Το Άμστερνταμ είνα άμεσα συνδεδέμενο με την αλιεία και είναι γνωστό για το λιμάνι του. Μάλιστα αρχικά ιδρύθηκε ως αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου πήρε και το όνομα του.


Το τραγούδι αυτό, με τον τίτλο που του είχε δοθεί από τον David Bowie, ο οποίος είχε κάνει και το τραγούδι γνωστό, έχει ερμηνευτεί και στα ελληνικά, παλαιότερα από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και πιο πρόσφατα από τον Μάνο Ξυδούς, με στίχους και πρώτη εκτέλεση του Γιώργου Αραπάκη.
Και από τον Jacques Brell περνάμε σε μια σημαντική μπάντα, τους Coldplay. Οι Coldplay έγραψαν μια υπέροχη μπαλάντα για το Άμστερνταμ, που φυσικά φέρει το όνομα 'Amsterdam'. To τραγούδι βρίσκεται στο άλπουμ A Rush Of Blood To The Head, το οποίο κυκλοφόρησε 2002. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο τραγούδι δεν αναφέρεται πουθενά το 'Αμστερνταμ. Στην αρχή μου φάνηκε περίεργο, όμως μετά ανακάλυψα ότι ο Chris Martin είχε γράψει αυτό το τραγούδι, όταν βρισκόταν στο Άμστερνταμ, γι'αυτό και του έδωσε τον ομώνυμο τίτλο.

Η πόλη του Άμστερνταμ φαίνεται ότι είχε ακόμη ένα θαυμαστή στην Ελλάδα, τον μεγάλο καλλιτέχνη Νικόλα Άσιμο, ο οποίος έγραψε το πιο κάτω λαϊκό και ιδιόρρυθμο, όπως συνηθίζεται, τραγούδι, με τίτλο "Δωμάτιο στο Άμστερνταμ".

Το Άμστερνταμ δεν φαίνεται να είχε περάσει απαρήτηρητο και άπο ένα άλλο τεράστιο Έλληνα καλλιτένχη, τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Στο τραγούδι του "Θάνατος", αναφέρεται στην πόλη του Άμστερνταμ με τον εξής στίχο: "Στο Αμστερνταμ ο Φαληριώτης  και στο Παρίσι ο Βελεσιώτης σου γελάν..."


Το θρυλικό αυτό τραγούδι είπαν με τον δικό τους ξεχώριστο τρόπο, ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά συγκροτήματα, τα Διάφανα Κρίνα, με αφορμή το άλπμουμ - αφιέρωμα στον Παύλο, με τίτλο 'Στον Π'.Και ένα ίσως όχι τόσο γνωστό, αλλά αξιόλογο συγκρότημα στο χώρο του ελληνικού πενταγράμμου, οι "Μόνο Γυμνό", μας τραγούδησαν το "Μια βόλτα απ' το Άμστερνταμ". Οι Μόνο Γυμνό μαγεμένοι από το Άμστερνταμ γράφουν: 
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΩΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΑΥΤΗ Η ΒΟΛΤΑ
ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι. Απολαύστε το!

Το Άμστερνταμ φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο και από την απόλυτη ροκ ελληνική μπάντα, τις Τρύπες: "Λονδίνο , Άμστερνταμ ή Βερολίνο, έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας, όσα κι αν έχω, δανεικά πια δεν σου δίνω, να κάνεις βόλτες με το magic bus...", στο υπέροχο "Ταξιδιάρα ψυχή".


Και ένα χαριτωμένο τραγουδάκι για το Άμστερνταμ, από μια τσέχικη κοριτσίστικη φωνή. Το τραγούδι γράφτηκε για την ταινία Pusinky και φέρει τον πετυχημένο τίτλο "Ecstasy of Amsterdam". Για το Άμστερνταμ έγραψε και ο Elvis Costello. λέγεται New Amsterdam και βρίσκεται στο άλπουμ Get Happy.

    

Comments