Οι «ιδιοτροπίες» του Leonardo Da VinciΑρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός και μπλα μπλα μπλα…. η λίστα με τα όσα ήταν ο Lenardo Da Vinci και το πόσο επηρέασε την ανθρώπινη τέχνη και εξέλιξη είναι ατέλειωτη. Ωστόσο είναι γνωστός περισσότερο για δύο από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας, τη Μόνα Λίζα και τον Μυστικό Δείπνο. Υπάρχουν όμως και κάποια όχι και τόσο θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του, τα οποία επισκιάστηκαν δικαίως από το όλο έργο του. Πιο κάτω παρατίθενται τα πιο βασικά:
·         
  •        Θέλοντας να αποτρέψει άλλους επιστήμονες από το να καρπωθούν τα έργα του, σε κάθε μηχανολογικό του σχέδιο, άφηνε εσκεμμένα κάποιο λάθος, δυσκολεύοντας έτσι όλους όσους προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις ιδέες του.
  •          Σπάνια τελείωνε εξολοκλήρου τα έργα ζωγραφικής του, γιατί μετά έχανε το ενδιαφέρον του γι’ αυτά. Εξάλλου θεωρούσε ότι η τέχνη δεν έχει ποτέ τέλος. Τρανταχτό παράδειγμα η πασίγνωστη Μόνα Λίζα και το πιο αγαπημένο έργο του ίδιου του καλλιτέχνη. Για 20 χρόνια κουβαλούσε τον πίνακα μαζί του και του άλλαζε χαρακτηριστικά, όμως ποτέ δεν τον τελείωσε.
  •        Όταν ο Da Vinci δούλευε στον Μυστικό Δείπνο είχε μεγάλη δυσκολία για το πρόσωπο στο οποίο θα έδινε στον Ιούδα. Τελικά, εμπνεύστηκε από ένα γύφτο που συνάντησε στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια όμως της δημιουργίας του, διαφωνούσε με έναν ηγούμενο για τον τρόπο που ζωγράφιζε την τοιχογραφία και τον απείλησε ότι αν συνεχίσει να επεμβαίνει στη δουλειά του, θα έδινε στον Ιούδα το πρόσωπό του.
  •         Θέλοντας τα γραπτά του να έχουν μία δυσκολία στο να διαβαστούν ή και ένα μυστήριο ίσως, έγραφε πάντα ανάποδα (από δεξιά στα αριστερά). Έτσι, για να διαβάσει κάποιος τα γράμματά του έπρεπε να χρησιμοποιήσει καθρέφτη. Πολλές φορές μάλιστα έγραφε στη φλωρεντιακή διάλεκτο, μία διάλεκτο δυσκολοδιάβαστη.
  •         Παρόλο που απαγορευόταν ρητά από την εκκλησία, ο Da Vinci τα βράδια ασχολείτο κρυφά με την ανατομία του σώματος, σε πραγματικά νεκρά ανθρώπινα σώματα. Επίσης είχε κάνει αρκετές μελέτες πάνω στην εγκυμοσύνη και την ανατομία της γυναίκας κατά την διάρκεια αυτής.Παρόλα αυτά φημολογείτε πως τα περισσότερα από τα πειράματα του τα έκανε πάνω σε έγκυες ενώ βρίσκονταν ακόμα εν ζωή.

Comments