Μέλμοθ ο Περιπλανώμενος ή αλλιώς η Μαύρη Βίβλος

Το φως χάθηκε σαν το τελευταίο χτυποκάρδι μιας καρδιάς που σβήνει, σαν ένα πνεύμα που αναχωρεί για την αιωνιότητα. Το είδα να σβήνει και ήξερα πως βρισκόμουν πια ανάμεσα σε όσους «αιώνια ζουν στο ζοφερό σκοτάδι». 

"Εγκιβωτισμένες, δαιδαλώδεις και άρκως γοητευτικές αφηγήσεις τρόμου και διαφθοράς, αίματος και παθών, των σκοτεινών και υγρών μπουντρουμιών της ιεράς εξέτασης, των φουρτουνιασμένων ακτών της Ιρλανδίας και της μυστηριακής Ισπανικής ενδοχώρας, δαιμονισμένων ανθρώπων και δαιμονικών πράξεων, υπάρξεων ζωντανών και καταραμένων: και ανάμεσα σε όλα αυτά, ένας πρωταγωνιστής αθέατος και πανταχού παρών: ένας εκ πεσών άγγελος, ο άρχων του κακού – ο Μέλμοθ".

Αυτή είναι η περιγραφή που θα διαβάσει κανείς στο οπισθόφυλλο του άκρως γοτθικού βιβλίου "Μέλμοθ ο Περιπλανώμενος. Ένα βιβλίο που φθάνει τις 1000 σελίδες - γι' αυτό και αποκαλείται και η Μαύρη Βίβλος" - μέσα στις οποίες ξετυλίγονται οι μεγαλύτεροι ανθρώπινοι φόβοι.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Τσαρλς Ματσουρίν, θείος της μητέρας του Όσκαρ Ουάιλντ, ήταν ένας εκκεντρικός Ιρλανδός κληρικός, που κυκλοφορούσε με περίεργες κομμώσεις, πήγαινε για ψάρεμα φορώντας μεταξωτές γυναικείες κάλτσες, συμλεκόταν άγρια με τους συνομιλητές του επί καλλιτεχνικών και θεολογικών θεμάτων ή κολλούσε τα χείλη του με αλευρόκολλα για να αποφύγει την συζήτηση και έγραφε περίπλοκα μυθιστορήματα. Η ιστορία τρόμου, Μέλμοθ ο περιπλανώμενος, είναι το σημαντικότερο έργο αυτής της εξωφρενικής πνευματικής μορφής, ένα έργο που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην γένεση και την διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ρομαντισμού.

Ο Μέλμοθ, ο κεντρικός ήρωας, συγκεντρώνει επάξια όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν έναν από τους πιο χαρακτηρι­στικούς «διαβολικούς» εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό ήρωα που θα τον ζηλέ­ψουν αξιομνημόνευτοι συγκαιρινοί και κατοπινοί συγγραφείς. Ο ήρωας οδηγείται σε μιαν ανίερη συμφωνία στην οποία τον ωθεί η θνητή του φύση. Έτσι, σύμφωνα με τον γνωστό μύθο, ανταλλάσσει το πολυτιμότερο της ύπαρξης του, την ίδια του την ψυχή, με την Αθανασία! Η ύβρις είναι μεγάλη και οι επιπτώσεις αυτής της ανταλλαγής ανυπολόγιστες. Ο Μέλμοθ ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα ενός αποτρόπαιου ταξιδιού, αυτού που υπερβαίνει τον χρόνο και τον προορισμό. Εγκλωβισμένος μέσα στην ανατριχιαστική φρίκη της Αθανασίας, αναζητεί τη λύτρωση της φθοράς. Δαιδαλώδεις αφηγήσεις γεμάτες τρομε­ρές εξελίξεις, διαφθορά, ζεστό αίμα, αδάμαστα πάθη, ζωντανεύουν την Ιερά Εξέταση, καταραμένες υπάρξεις, την ίδια την τέχνη του τρόμου.


Για όσους επιλέξουν να το διαβάσουν...καλό μαυροτάξιδο!!!

Comments