Πως πήραν τα ονόματά τους γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες;

Κάποια από αυτά ήταν εντελώς τυχαία, άλλα ως φόρος τιμής για μεγάλους μουσικούς, μερικά εμπνευσμένα από τίτλους ταινίας ή βιβλίων ή ακόμα και από τίτλους παλαιότερων τραγουδιών. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψετε πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε αλλά και που δεν θα μαθαίνατε ποτέ!


Οι μπάντες:


Θα ξεκινήσω καθαρά αλφαβητικά με τους AC/DC. Πήραν το όνομα τους από το εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα. Τα δύο αδέλφια ζήτησαν από την αδελφή τους να διαλέξει ένα όνομα και αυτή κοίταξε μία ηλεκτρική σκούπα όπου έγραφε επάνω AC/DC και τους έδωσε αυτό το όνομα. Σε κάποια βόλτα τους μπήκαν σε ένα ταξί και μόλις τους είδε ο ταξιτζής τους ρώτησε αν είναι συγκρότημα και όταν του απάντησαν θετικά τους ρώτησε πως τους λένε. Η απάντησή τους τον έκανε να γελάσει. Ο λόγος γιατί στην αργκό AC/DC σημαίνει ο άντρας με αμφίφυλες τάσεις.

Σχηματίστηκαν το 1970 με βασικά μέλη τον τραγουδιστή Steve Tyler και τον κιθαρίστα Brad Whitford. Όταν με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος έψαχναν να βρουν ένα όνομα για την μπάντα τους, ο Joey Krammer (drummer), τους πρότεινε το Aerosmith, που είχε ίδια προφορά με ένα σχολικό του βιβλίο το Arrowsmith. Η απάντηση τους ήταν ότι είναι πολύ σοφιστικέ. Τότε ο Joey, διευκρίνισε ότι εννοούσε A-E-R-O.

Όταν το 1961 τρεις αδερφοί, ένας ξάδερφος και ένας φίλος από το σχολείο (Brian, Carl και Dennis Wilson, Mike Love και Al Jardine) σχημάτισαν στο Λος Άντζελες ένα φωνητικό γκρουπ, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ξεκινούσαν μία από τις πιο θρυλικές ιστορίες της Pop μουσικής, για ένα άκρως επιτυχημένο εμπορικά γκρουπ της Αμερικής στη δεκαετία του ’60. Πριν καταλήξουν στο όνομα The Beach Boys (που ήταν ιδέα του Love), άλλαξαν κάποιες συνθέσεις και ονόματα όπως το "The Beach Boys Band" και το "Endless Summer Band".

Ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ της δεκαετίας του ’70, οι Bad Company, σχηματίστηκε στη Βρετανία το 1973 από τους Paul Rodgers, Simon Kirke, Mick Ralph και Raymond Burrel. To όνομά τους προήλθε ομότιτλη ταινία της εποχής τους με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges.

O John Lennon γνωρίστηκε με τον Paul McCartney μόλις από το 1957. Από τότε πειραματίστηκαν με διάφορες συνθέσεις μέχρι που το 1959 έφτιαξαν το γκρουπ όπου ξεχώρισαν, δημιουργώντας το πιο σημαντικό γκρουπ στην ιστορία της μουσικής. Το όνομα τους ήταν φόρος τιμής στον Buddy Holly and The Crickets. Αρχικά τα ονόματα τους ήταν "The Beatals", "Johnny and the Moondogs", "Long John and The Beetles" and "The Silver Beatles". Το τελικό όνομα και αυτό που πέρασαν στην ιστορία ήταν The Beatles.

Το 1969, σε κάποιο κοινόβιο του Black Oak, ζούσε η καταγόμενη από τριγύρω πόλεις χίπικη παρέα του James «Dandy» Mangrum. Όταν μετονομάστηκε σε Black Oak Arkansas και με επικεφαλής το μακρυμάλλη και συνήθως γυμνόστηθο Mangrum. Το 1975 ο Mangrum, μετονομάστηκε σε Jim Dandy (όνομα «δανεισμένο» από επιτυχία της LaVern Baker).

Οι Black Sabbath σχηματίστηκαν στο Birmingham το 1968. Το αρχικό όνομα τους το πήραν από ένα τοπικό μαγαζί με ινδιάνικα ρούχα που λεγόταν Polka Tulk. Στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε The Earth Blues Company, μετά σκέτο Earth και τέλος πήραν το όνομα με το οποίο λατρεύτηκαν. Black Sabbath είναι ο αμερικανικός τίτλος της κλασσικής ιταλικής ταινίας τρόμου "I Tre Volti Della Paura", την οποία αργότερα διασκεύασε ο μετρ του είδους Mario Bava. Το όνομά τους σημαίνει Μαύρο Σάββατο.

Οι Bon Jovi, είναι ένα πενταμελές αμερικανικό σύνολο που πήρε το όνομα του από αυτόν που δημιούργησε το group. Σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον John Bon Jovi (φωνητικά/κιθάρα) και ανέδειξε τον κιθαρίστα Richie Sambora.

Αρχικά λέγονταν Soft White Underbelly, αργότερα άλλαξαν σε Stalk Forrest Group, για να γίνουν τελικά Blue Oyster Cult, με την κυκλοφορία του ομώνυμου πρώτου άλμπουμ τους το 1972.

Ο Alice Cooper (πραγματικό όνομα Vincent Damon Furnier) από το Detroit υιοθέτησε μετά το 1967, το όνομα μία μάγισσας του 17ου αιώνα της οποίας θεώρησε τον εαυτό του μετενσάρκωση.

Οι Cranberries αποτελούμενοι από τα αδέρφια Noel και Mike Hogan, τον Fergal Lawer σχηματίστηκαν στο Limerick της Ιρλανδίας με πρώτο όνομα το Cranberry Saw US. Το όνομα ήταν έμπνευση του φίλου τους και αρχικού τους τραγουδιστή, Niall Quinn. Με την αποχώρηση αυτού, η φίλη της κοπέλας του, Dolores O'Riordan, περνάει από ακρόαση και παίρνει την θέση του πίσω από το μικρόφωνο. Το όνομα αν και συντομεύθηκε είναι σαν λογοπαίγνιο του Cranberries Sauce.

Το συγκρότημα Deep Purple το θεωρώ ανάλογο σε ποιότητα μουσικών με τους Beatles. Με ζωή μόνο από το 1968 μέχρι το 1976, δημιούργησαν πολλές επιτυχίες στην Rock μουσική σκηνή. Το πρώτο όνομα τους ήταν το «The Savages». Μετά από την επιστροφή τους από ένα tour στην Δανία, η γιαγιά του Blackmore ήταν η αιτία του τελικού ονόματός τους, καθώς το αγαπημένο της τραγούδι είχε ως τίτλο Deep Purple.

Οι Def Leppard σχηματίστηκαν το 1977 από τον Joe Elliott που είναι μέχρι σήμερα ψυχή του κουαρτέτου. Το όνομά τους προήλθε από το Deaf Leopard, μία έμπνευση του Elliot, επηρεασμένος από τους Led Zeppelin.

Οι Dire Straits συγκρότημα που ξεκίνησε το 1977 δημιούργησαν το όνομά τους από μία αργκό. Σημαίνει ότι είστε σε πολλή άσχημη ή επικίνδυνη θέση. Κατά λέξη σημαίνει dire=τρομερός και straits=μικρά κομμάτια ύδατος ανάμεσα σε έδαφος. Η εύρεση μίας ασφαλούς μετάβασης ενός στενού απαιτεί μεγάλη ικανότητα και τύχη.

Η θρυλική αμερικανική μπάντα που σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες το 1965 πήρε το όνομά της από το βιβλίο του Aldus Huxley «The Doors Of Perception». Πρόκειται φυσικά για τους Doors το πρώτο συγκρότημα που με εισήγαγε στην Rock μουσική. Το συγκρότημα αποτελούσαν οι Jim Morrison (φωνητικά/στίχοι) και Ray Manzarek (keyboards), οι οποίοι είχαν συναντηθεί όταν σπούδαζαν κινηματογραφία στο UCLA, μαζί με τους Robbie Krieger (κιθάρα) και John Densmore (ντραμς).

Οι Fleetwood Mac, εξελίχθηκαν από κορυφαία μπάντα των βρετανικών Blues του τέλους της δεκαετίας του ’60 σε ένα από τα πιο εμπορικά soft-Rock γκρουπ των 70s και των 80s. Τα ιδρυτικά μέλη Peter Green (κιθάρα), John McVie (μπάσο) και Mick Fleetwood (ντραμς) είχαν συναντηθεί ως μέλη των Bluesbreakers του John Mayall και το 1967 έφτιαξαν τους Peter Green’s Fleetwood Mac, όνομα που προήλθε και από τους τρεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Green αποχώρησε από το γκρουπ, εγκαινιάζοντας μια μακριά αλυσίδα αλλαγών στη σύνθεση των Fleetwood Mac. Το τελικό όνομα προκύπτει από τον Mick Fleetwood και John McVie (Mac).

Ένα από τα πιο επιτυχημένα σύνολα των δεκαετιών του ’70, του ’80 και του ’90, οι Βρετανοί Genesis έχουν αναδειξεί Rock αστέρες όπως ο Peter Gabriel και ο Phil Collins. Με το όνομα Genesis πρωτοεμφανίστηκαν το 1967 με μέλη τους Peter Gabriel (φωνητικά), Tony Banks (keyboards), Chris Stewart (τύμπανα), Anthony Philips (κιθάρα/φωνητικά) και Mike Rutherford (μπάσο/κιθάρα/φωνητικά). Το όνομά τους προήλθε από τον πρώτο τόμο της Βίβλου (γένεση).

Οι Green Day, αγαπημένο συγκρότημα, όταν πρωτοξεκίνησε ο Rock Fm, δημιούργησαν το ονομά τους από μία αργκό. Green Day, είναι η μέρα που είναι γεμάτη από χασίς.

Οι Jethro Tull δημιουργήθηκαν το 1968 στην Αγγλία (Blackpool και Louton) και τώρα αποτελούνται από τους Ian Anderson, Martin Barre, and Dave Pegg. Το όνομα τους προήλθε από υπαρκτό πρόσωπο του 18ου αιώνα που ήταν γεωργός, αλλά και εφευρέτης (ανακάλυψε μία μηχανή σποράς). Διάλεξαν αυτό το όνομα για μία εβδομάδα. Ο λόγος ήταν, γιατί κάθε εβδομάδα έπαιζαν σε κάποια μέρη και είχαν ένα διαφορετικό όνομα, μέχρι να γίνουν κάτι αξιόλογο. Αυτό ήταν το τελευταίο όνομα που άλλαξαν.

Οι Kiss, υιοθετώντας το χαρακτηριστικό βάψιμο στο πρόσωπο και τις «γοτθικές» αναφορές στην εμφάνισή τους άντλησαν έμπνευση από περιοδικά κόμικς, καταλήγοντας τελικά να γίνουν οι ίδιοι έμπνευση. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1973 στη Νέα Υόρκη από τους Gene Simmons, Paul Frehley, Peter Criss και Ace Frehley. Τα αρχικά του ονόματός τους σημαίνει: Ιππότες στην Υπηρεσία του Σατανά. Knights In Satan Service.

Οι Led Zeppelin θεωρείται από ίσως το πιο επιτυχημένο κουαρτέτο της δεκαετίας 70. Αποτελούνταν από τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον μπασίστα και κιμπορντίστα John Paul Jones, τον τραγουδιστή Robert Plant και τον ντράμερ John Bonham. Ήταν ο προάγγελος των Heavy Metal συγκροτημάτων (δική μου άποψη) και σχηματίστηκαν το 1968. Το όνομα τους αρχικά ήταν Lead Zeppelin, και η αφορμή δόθηκε από τον Keith Moon drummer των Who, που σχολίασε αρνητικά το νέο γκρουπ λέγοντας χαρακτηριστικά: the group would go down "like a lead balloon". Ο John Entwistle το συνέχισε σχολιάζοντας "more like a lead zeppelin". Τέλος ο Page μετέφερε την φράση στον manager Peter Grant, όπου άλλαξε το Lead σε Led και το συγκρότημα απέκτησε όνομα.

Οι Lynyrd Skynyrd σχηματίστηκαν το 1965 από τους Ronnie Van Zant (φωνητικά), Gary Rossington (κιθάρα), Allen Collins (κιθάρα), Billy Powell (κίμπορντς), Leon Wilkeson (μπάσο) και Bob Burns (τύμπανα). Τους ανακάλυψε ο Al Cooper να παίζουν σε πολιτείες του νότου και έκανε την παραγωγή στο ντεμπούτο άλμπουμ Το όνομα έχει προέλθει από τον Leonard Skinner, που ήταν καθηγητής γυμναστικής.

Ο Frank Vincent Zappa, έγινε γνωστός το 1966, όταν κυκλοφόρησε το “Freak Out!”, το ντεμπούτο άλμπουμ των The Mothers Of Invention. Αρχικά ήθελαν τον όνομα Mothers, αλλά δεν το ενέκρινε η Δισκοφραφική τους εταιρεία. Ουσιαστικά το όνομά τους, δηλώνει ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν το όνομα.

Οι Kαλιφορνέζοι Metallica σχηματίστηκαν στο Λος Άντζελες το 1981 και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1983 («Kill 'em All). Ο Lars Ulrich πρότεινε σε έναν φίλο του την ονομασία ενός περιοδικού του Metal. Οι επιλογές, ήταν ανάμεσα στο Metal Mania και στο Metallica. Για τον φίλο του έδωσε το Metal Mania για το περιοδικό και κράτησε το Metallica για τη μπάντα.


Οι Nirvana, πρωτοπόροι στο grunge, του Rock στιλ που πάντρεψε το Punk με το Heavy Metal. Γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία (ίσως και λόγω MTV).  Σχηματίστηκαν το 1988 από τους Kurt Cobain (φωνητικά, κιθάρα), Krist Novoselic (μπάσο) και Dave Grohl (τύμπανα). Nirvana είναι η κατάσταση της τέλειας μακαριότητας, σύμφωνα με τους βουδιστές. Δεν είναι το πρώτο συγκρότημα με αυτό το όνομα, αλλά το πιο γνωστό.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στο Κέμπριτζ της Αγγλίας οι Roger Keith «Syd» Barrett, Roger Waters, Nick Mason και Rick Wright σχημάτισαν τους Pink Floyd Sound προς τιμή δύο μουσικών Blues από την Τζόρτζια, του Pink Anderson και του Floyd Council. Λίγο αργότερα «συντόμευσαν» την ονομασία τους σε Pink Floyd και εντάχθηκαν δυναμικά στο βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα.

Οι R.E.M. αγαπημένο συγκρότημα που έχει επισκεφτεί την χώρα μας τρεις φορές, ιδρύθηκε το 1980 σε μία άλλη Αθήνα, στη Georgia των Η.Π.Α. Αποτελείτε από τους Michael Stipe (φωνητικά), Peter Buck (κιθάρα), Mike Mills (μπάσο) και τον Bill Berry στα drums. Το όνομα προκύπτει από τα αρχικά Rapid Eye Movement, στάδιο του ύπνου, γνωστό και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών. Το όνομα του συγκροτήματος δεν ήταν το πρώτο που είχε η μπάντα. Ξεκίνησε με το "Twisted Kites", "Cans of Piss" και "Negro Wives". Η τελική ονομασία ήταν από μία κατά τύχη επιλογή του Stipe από ένα λεξικό.

H ιστορία των Rolling Stones ξεκινά το καλοκαίρι του 1963, με πρωταγωνιστές τον Mick Jagger, τον Keith Richards, τον πιανίστα Ian Stewart, τον ντράμερ Charlie Watts και τον Brian Jones. Αργότερα εντάχθηκαν στην μπάντα οι Mick Taylor, Bill Wyman και Ron Wood. Το ονομά τους εικάζεται ότι προέρχεται από ένα τραγούδι του Muddy Waters «Rollin’ Stone». Προσωπικά νόμιζα από το τραγούδι του Bob Dylan «Like a rolling Stone».

Οι Soft Machine θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της  ανεξάρτητης βρετανικής σκηνής. Σχηματίστηκαν στο Κάντερμπερι το 1966, πήραν το όνομά τους από βιβλίο του William Burroughs.

Μετά τα ονόματα Feedback και Hype το ιρλανδέζικο συγκρότημα κατέληξε στο όνομα U2. O νεαρός Larry Mullen, έχοντας βαρεθεί να παίζει μόνος του drums, έβαλε αγγελία στο σχολείο που φοιτούσε και έτσι γνώρισε τα άλλα μέλη του συγκροτήματος Mount Temple School, όπου φοιτούσε, ψάχνοντας μέλη για συγκρότημα. Εκεί, στην κουζίνα του σπιτιού έμελλε να γεννηθούν οι U2. Το όνομα προέκυψε από την επιλογή των μελών ανάμεσα σε έξι που τους είχε προτείνει ο Steve Averill, φίλος ενός από τα μέλη και μουσικός. Διάλεξαν αυτό που το λιγότερο χειρότερο.

Οι White Snake είναι δημιούργημα του πρώην τραγουδιστή τον Deep Purple, David Coverdale. Το όνομα τους είναι έμπνευση του ιδίου, από έναν τεράστιο λευκό πύθωνα που είχε.


Οι Σολίστες:

Πόσοι γνωρίζουν πραγματικά τα ονόματα που έγιναν γνωστοί γνωστοί τραγουδιστές. Ο Bob Dylan, ονομαζόταν Robert Allen Zimmerman και άλλαξε το ονομά του όταν έφυγε από την Μινεσότα και πήγε στην Ν. Υόρκη. Όταν τον ρώτησαν χρόνια αργότερα αν εμπνεύστηκε από τον Dylan Tomas, γνωστό ποιητή, απάντησε: : “No, like Bob Dylan”

O David Bowie, το άλλαξε για να μην τον μπερδεύουν με τον David (Davy) Jones των Monkees. To πραγματικό του όνομα είναι David Robert Jones.

Ο Elton John δημιούργησε το ονομά του από τα ονόματα των Elton Dean & Long John Baldry, βρεταννών μουσικών. Το πραγματικό του ήταν Reginald Dwight.

Ο Eric Clapton, μέλος σημαντικών συγκροτημάτων όπως οι Cream και The Yardbirds, θεωρείται από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στον κόσμο (100 κορυφαίους σύμφωνα με το Rolling Stone). Νόμιζα ότι το ονομά του ήταν ψευδώνυμο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό Eric Patrick Clapton. Σε πολλά site αναφέρεται ως Eric Patrick Clapp, αλλά λέγεται πως το επώνυμο το πήρε από την μητέρα του, γιατί όταν γεννήθηκε δεν ήταν παντρεμένη.

Ο Sting ξεκίνησε την σόλο καριέρα του μετά την διάλυση των Police από το 1971. Το όνομά του, του το είχε κολλήσει η παρέα του, γιατί όταν ήταν μικρός φόραγε ένα μπλουζάκι που έμοιαζε με κυψέλες (Sting = κεντρί). Το πραγματικό του όνομα είναι Gordon Sumner.

Ο Steve Harley, πρώην δημοσιογράφος, έγινε γνωστός από το σχήμα του μαζί με τους Cockney Rebel. To πραγματικό του όνομα είναι Stephen Malcolm Ronald Nice και η εμπνευση του αφορά την περιοχή Harley στην δεκαετία του 70 που πρωτοξεκίνησε μουσικά.

Πηγή: myrock.gr

Comments