Λεμεσός: Μια πόλη εχθρική στα ζώα;;;

Γενικά, η Κύπρος σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης θεωρείται πολύ εχθρική προς τα ζώα. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 100,000 αδέσποτα, αλλά μεγάλος είναι και ο αριθμός αυτών που ξεψυχούν με βάναυσο τρόπο στην άσφαλτο κλπ. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τους απανταχού φιλόζωους να ξυπνήσουν, να οργανωθούν, να διεκδικήσουν, να δημιουργήσουν καταφύγια, να βρουν λύσεις. Είναι όμως λίγοι και στην αντίπερα όχθη είναι πολλοί!

Παρόλα αυτά κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να κερδίσουν πολλά, όπως η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κακοποίηση των ζώων, τη δημιουργία πάρκων και τον καθορισμό παραλιών για σκυλούς. Και όλα αυτά σε δήμους ή πόλεις που δεν περιλαμβάνουν τη Λεμεσό! Ναι, ακούγεται απαξιωτικό και απόλυτο! Όμως ισχύει σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα σε σημείο που προκαλεί την απομόνωση των ιδιοκτήτων κατοικίδιων, κυρίως σκύλων. Και προχωρώ σε επιχειρήματα:
1)      Οι δηλητηριάσεις των τελευταίων ημερών σε πολλές περιοχές της Λεμεσού, όπως στην Άγιο Νικόλαο και στην περιοχή Ορφανίδη προκαλούν αηδία και οργή. Ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και όσο πάει επιδεινώνεται. Δεν έχω ακούσει για τόσες πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων σε καμία άλλη πόλη. Και για όσους δεν το πήραν χαμπάρι μιλάμε για φόλες έξω από την αυλή σου, εκεί που πιθανόν παίζουν και τα παιδιά σου. Τι κάνουν οι Αρχές γι’ αυτό; Μήπως αν το δικό τους σκυλί ξεψυχούσε με οδυνηρό τρόπο στα χέρια τους, ν’ αντιδρούσαν;

2)      Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα πάρκο αποκλειστικά για ζώα. Ένας χώρος όπου θα επιτηρείται από κάποιον αστυνομικό και όπου οι φιλόζωοι θα μπορούν να αφήνουν τα ζώα τους να παίζουν, να τρέχουν και να συμπεριφέρονται ως κανονικά ζώα, χωρίς να ενοχλούνται κάποιοι περαστικοί που «νεκατσιούν» ή φοβούνται. Και μέχρι να γίνει αυτό ίσως λέω να τοποθετούνταν κάλαθοι ειδικοί σε κάθε Δήμο / Κοινότητα για τα απορρίμματα των σκύλων; Γιατί για να τα μαζέψει κάποιος πρέπει να έχει και κάπου να τα βάλει… Αντ’ αυτού όλοι οι πεζόδρομοι έχουν πινακίδες απαγορευτικές για σκύλους! Και που θα πάρω βόλτα εγώ τον σκύλο μου, μου λέτε;;;; Μήπως να αλλάξω χώρα για να πάω μια βόλτα με τον σκύλο μου; Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι όταν σου κάνουν παρατήρηση, απλά και μόνο επειδή περνάς από δίπλα τους με το σκύλο σου, νομίζουν ότι έχουν και δίκαιο. Μόνο ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ θα μπορούσα να αποκαλέσω τέτοιες συμπεριφορές.

3)      Δεν υπάρχει καμία παραλία στη Λεμεσό για τους σκύλους. Και όσοι πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι για τα κλουβιά, καλύτερα να μην συνεχίσουν να διαβάζουν αυτό το άρθρο. Δεν προσπαθούμε εδώ να αποδείξουμε σε απαίδευτα μυαλά ότι οι σκύλοι είναι νοήμοντα πλάσματα με αισθήματα και μυαλό. Αυτό (σε αυτό το άρθρο) το θεωρούμε δεδομένο και ως βάση για να γίνουν τα υπόλοιπα.

Και σε αυτό το τελευταίο σημείο του άρθρου αποκαλύπτω την αφορμή που αναγκάστηκα να πω κι εγώ τα χιλιοειπωμένα από πολλούς φιλόζωους προβλήματα. Μου έχει αποκαλυφθεί από άτομα που παίρνουν βόλτα τα σκυλιά τους στο Μώλο, ότι εκεί συνήθως κάθεται ένα παχύδερμο αργόσχολο ον που κάνει παρατήρηση και αποπαίρνει όσους περνούν από μπροστά του, λέγοντάς τους σε υψηλούς τόνους, «απαγορεύεται να φέρνετε τους σκύλους σας εδώ». Μάλιστα παίρνουν και οι γύρω τους θάρρος λέγοντας ατάκες όπως: «καλά γιατί εν αφήνουν τους σσίλους τους έσσο ολάν;». Κι εγώ ρωτάω: Είναι αυτός ο βάρβαρος άνθρωπος υπάλληλος του Δήμου; Αυτοί που τους απαγορεύει να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα με το κατοικίδιό τους είναι αυτοί που τον πληρώνουν για να κάνει τι; Να κάθεται σε ένα παγκάκι και να απειλεί τους Δημότες; Και με ποιο δικαίωμα; ΚΑΝΕΝΑ!!! Γιατί αγαπητοί «Αρμόδιοι» βλέπετε τα πράγματα ανάποδα. Από τη στιγμή που η πόλη δεν πληροί τις προσταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα κατοικίδια, από τη στιγμή που η πόλη αυτή «απομονώνει» τους ζωόφιλους της, μιλάμε καθαρά για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτός που θα έπρεπε να «φάει» πρόστιμο είναι ο ίδιος ο Δήμος.


Και καταλήγω με μία λέξη: ΝΤΡΟΠΗ!!! 

Comments