Πώς μεταφράζεται ο θάνατος στις διάφορες θρησκείες και πολιτισμούς;

«Αλάτι ο θάνατος και τη ζωή πολύ τη νοστιμίζει», είπε ο μεγάλος διανοούμενος Νίκος Καζαντζάκης, όμως δε συμμερίζονται όλοι οι πολιτισμοί την άποψή του αυτή. Σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες και ειδικά στο Δυτικό κόσμο, ο θάνατος είναι ένα γεγονός που ρίχνει συγγενείς και φίλους στην απέραντη θλίψη. Άλλοι όμως γιορτάζουν το θάνατο, αντιμετωπίζοντάς τον ως λύτρωση. Αλήθεια, πόσο ανούσια θα ήταν η ζωή μέσα στην αιωνιότητα; Ποιο νόημα θα είχε; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα ταλανίζουν το ανθρώπινο μυαλό από την αρχή της ύπαρξης του γύρω από το θέμα αυτό. Τι μένει όταν το σώμα πεθαίνει; Υπάρχει μεταθανάτια ζωή ή το απόλυτο τίποτα; Κάπου εδώ βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι θρησκείες, οι οποίες καταπιάστηκαν από τον ανθρώπινο φόβο γύρω από το μεγάλο μυστήριο του θανάτου και έδωσαν απαντήσεις, η κάθε μια τις δικές της, που μιλάνε άλλοτε για μετενσάρκωση και άλλοτε... για ανάσταση.ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Ο θάνατος στις εξελιγμένες χριστιανικές κοινωνίες είναι λέξη ταμπού. Και μόνο με το άκουσμά της, γριές αλλά και νεότεροι σταυροκοπιούνται επανειλημμένα. Το θάνατο ενός ατόμου ακολουθεί πολυήμερος θρήνος και μαύρη ενδυμασία, ενώ τα Ευαγγέλια αναφέρονται σε αυτόν ως κάτι το φοβερό. Ωστόσο, οι πατέρες της Εκκλησίας φρόντισαν να δώσουν ελπίδα στους ακόλουθους του Ιησού Χρίστου, προσφέροντάς τους τη Δευτέρα Παρουσία. Τη μέρα δηλαδή που ο Θεός μέσω του Υιού του θα έλθει ξανά στη γη, ανασταίνοντας όλους τους νεκρούς και ενώνοντας ξανά τα σώματά τους με την περιπλανώμενη ψυχή τους. Όμως, η αιωνιότητα είναι προνόμιο μόνο όσων έζησαν ευλαβικά και με πίστη στον Κύριο. Οι υπόλοιποι θα βιώσουν την «ανάσταση της κρίσεως».

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ
Η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία σε αριθμό, ο Ινδουισμός, αν και μοιάζει με το χριστιανισμό στο γεγονός ότι παρομοιάζει το σώμα με προσωρινή κατοικία της ψυχής, εν τούτοις προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για μετενσάρκωση. Οι Ινδουιστές βλέπουν το θάνατο ως μέρος του φυσικού κύκλου της ζωής. Ο θάνατος του σώματος δε θεωρείται τελεσίδικος, αφού η ψυχή μετενσαρκώνεται και επιστρέφει ξανά στη γη, μέσω ενός άλλου σώματος. Ο κύκλος αυτός της ζωής επαναλαμβάνεται, μέχρι η ψυχή να φτάσει τελικά σε Νιρβάνα. Το νεκρό σώμα αποτεφρώνεται στα νερά του ιερού Γάγγη σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με απόλυτη ακρίβεια, έτσι ώστε η μεταφορά της ψυχής από σώμα σε σώμα να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Πολύπλοκη μοιάζει η θεωρία του Βούδα γύρω από το θάνατο, αν και αυτή πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή, έχοντας ως βάση την έννοια της συνέχειας. Η ζωή συνεχίζεται ασταμάτητα και ο θάνατος είναι απλά μία στάση μεταξύ των ζωών. Είναι κάτι σαν βαθύς ύπνος, όπου ο νεκρός ξυπνά μετά από 3,5 μέρες και συνειδητοποιεί προς δυσάρεστη έκπληξή του ότι έχει πεθάνει. Μέσα σε 49 ημέρες έρχεται η αναγέννηση και ένας καινούριος κύκλος ζωής ξεκινά, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ζωντανός βιώνει το κάρμα, το αποτέλεσμα δηλαδή των θετικών ή κακών πράξεων που έκανε στην προηγουμένη του ζωή.

ΖΩΡΟΑΣΤΡΙΣΜΟΣ
Ο Ζωροαστρισμός είναι μία από τις αρχαιότερες θρησκείες, που όπως φαίνεται επηρέασε άμεσα το χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και τον ισλαμισμό, αφού μίλησε πρώτος για κόλαση και παράδεισο και για ένα σωτήρα που θα έλθει στη γη για να αναστήσει τους νεκρούς και να τους χαρίσει την αιώνια ζωή. Οι ζωροαστριστές θεωρούν τη φωτιά και τη γη ιερά, γι’ αυτό και δε θάβουν, ούτε καίνε τους νεκρούς, επειδή θεωρούν ότι ο θάνατος είναι έργο του κακού θεού Ahriman. Αντ’ αυτού, οι νεκροί μεταφέρονται στους πύργους Ντάκχμα, γνωστοί ως «Πύργοι της Σιωπής», όπου τα σώματά τους κατασπαράζονται από γύπες. Έτσι, απελευθερώνεται η ψυχή από το κακό, η οποία περιμένει την ημέρα της κρίσεως.


ΒΙΚΙΝΓΚΣ
Οι Βίκινγκς - άριστοι πολεμιστές - πίστευαν ότι ο θάνατος στη μάχη ήταν τεράστια τιμή και τους εγγυόταν μία αιωνιότητα γεμάτη ευτυχία. Γι’ αυτό και ο κάθε θάνατος εορταζόταν με τελετές από τους συμπολεμιστές του νεκρού.

ΒHAGAVAD GITA
Η Bhagavad Gita, κορυφαίο πνευματικό δημιούργημα και βίβλος της γιόγκα, περιγράφει δύο μονοπάτια που ακολουθούν οι ψυχές. Το ένα είναι η τροχιά του ήλιου / φωτός και το άλλο η διαδρομή της σελήνης / σκοταδιού.
 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
·     -  Κατά προσέγγιση 100,000,000,000 άνθρωποι (100 δισεκατομμύρια δηλαδή), έχουν πεθάνει από τότε που ξεκίνησε η ανθρωπότητα.

·         - Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι πολλά κομμάτια της ανθρώπινης ζωής μεταφέρονταν και στο θάνατο, γι’ αυτό και πολλοί Φαραώ, αφού ταριχεύονταν, θάβονταν με προσωπικά τους αντικείμενα ή και με τους υπηρέτες τους και άλλα εργαλεία, που ίσως τους ήταν απαραίτητα στη μεταθανάτια ζωή.

·         - Η διαδικασία ταφής ανθρώπινων σωμάτων έχει ιστορία πέραν των 350,000 χρόνων όπως λένε οι αρχαιολόγοι, αφού βρέθηκαν απολιθώματα μεγαλύτερα ακόμα και από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ.

·       -   Όταν ένα άτομο πεθαίνει η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που τον εγκαταλείπει. Η όραση φεύγει πρώτη, ενώ ακολουθούν η γεύση, η όσφρηση και η αφή.

·         - Στατιστικά υπάρχει πιθανότητα για τον κάθε άνθρωπο 1 στις 20,000 για να δολοφονηθεί.

·        - Στην Κίνα, πιστεύεται ότι εφτά μέρες μετά το θάνατο η ψυχή επιστρέφει στο σπίτι της, όπου για να βρει το δρόμο της, τοποθετείται έξω από την πόρτα μία κόκκινη πλάκα στην οποία υπάρχει μία επώνυμη εγγραφή.


Comments

 1. February 17, 2015
  http://www.holylove.org/messages_by_year.php#bottom
  Once again, I come to address the Holy Remnant Faithful. The second Truth that the Remnant must accept is the reality of Heaven and hell. This is what salvation is all about and why you should care about your final judgment. God creates each soul to share eternity with Him, but it is up to the soul to choose this, as well."
  "I invite you to think for a moment about eternity. Eternity is forever - never ending. In Heaven, there is no time or space. The same is true of Hell. These concepts of time and space are particular to the world. Jesus calls you to eternal joy and peace with Him in Paradise. Satan tries to obstruct your salvation and lead you, through his lies and guile, to eternal torture in his domain of hell. His greatest lie is that there is no hell. Do not believe him. Whether you believe in Heaven and hell, or not, does not negate their existence."
  "Throughout the centuries, there have been many who have returned to earth to bear witness to the existence of the afterlife. If these testimonies were accepted as the Truth that they are, mankind would clearly see his role in choosing his salvation. As it is, a cynical nature gives temptation its opportunity."

  "The more the soul accepts that he has to make the effort to choose Heaven, the closer he is to embracing Holy Love. Never be misled by any theory that there is no afterlife or that the soul gets a second chance through reincarnation. These are Satan's lies. Believe in the Truth as I am giving it to you today."


  Για άλλη μια φορά, έρχομαι να αντιμετωπίσει το άγιο υπόλοιπο πιστών. Η δεύτερη αλήθεια ότι το υπόλοιπο πρέπει να αποδεχθεί είναι η πραγματικότητα του παραδείσου και της κόλασης. Αυτό είναι ό, τι η σωτηρία είναι όλα τα σχετικά και γιατί θα πρέπει να νοιάζονται για την τελική κρίση σας. Ο Θεός δημιουργεί σε κάθε ψυχή να μοιραστείτε την αιωνιότητα μαζί Του, αλλά εναπόκειται στην ψυχή για να επιλέξετε αυτό, όπως καλά. "

  "Σας καλώ να σκεφτείτε για μια στιγμή για την αιωνιότητα Αιωνιότητα είναι για πάντα -. Ποτέ δεν τελειώνει στον ουρανό, δεν υπάρχει χρόνος ή χώρος Το ίδιο ισχύει και για την κόλαση Αυτές οι έννοιες του χώρου και του χρόνου είναι ιδιαίτερα στον κόσμο του Ιησού κλήσεις.... σας στην αιώνια χαρά και ειρήνη μαζί Του στον Παράδεισο. Ο Σατανάς προσπαθεί να εμποδίσει τη σωτηρία σας και να σας οδηγήσει, μέσα από τα ψέματα και την πονηριά του, σε αιώνια βασανιστήρια στον τομέα του κόλαση. μεγαλύτερο ψέμα του είναι ότι δεν υπάρχει κόλαση. δεν τον πίστεψα . αν πιστεύετε στον Παράδεισο και την Κόλαση, ή όχι, δεν αναιρεί την ύπαρξή τους. "

  "Κατά τη διάρκεια των αιώνων, υπήρξαν πολλοί που έχουν επιστρέψει στη γη για να μαρτυρούν την ύπαρξη της μετά θάνατον ζωής. Εάν αυτές οι μαρτυρίες ήταν αποδεκτή ως η αλήθεια ότι είναι, η ανθρωπότητα θα δούμε ξεκάθαρα τον ρόλο του στην επιλογή σωτηρία του. Όπως είναι , μια κυνική φύση δίνει την ευκαιρία στον πειρασμό του. "

  «Όσο περισσότερο η ψυχή δέχεται ότι έχει να κάνει την προσπάθεια να επιλέξουν τον Ουρανό, τόσο πιο κοντά είναι να αγκαλιάζει Αγία Αγάπη. Ποτέ δεν πρέπει να παραπλανηθεί από οποιαδήποτε θεωρία ότι δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή ή ότι η ψυχή παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της μετενσάρκωσης. Αυτά είναι ψέματα του Σατανά. πιστεύουν στην αλήθεια όπως εγώ σας την χορηγεί σήμερα. "

  ReplyDelete

Post a Comment