H ιστορία του Bachelor Party!

Από την Πράξια Αρέστη

Tα δέντρα ανθίζουν, τα πουλιά κελαηδούν, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γίνονται πιο χοντρά γιατί γεμίζουν αφιερώματα για τους γάμους. Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει, πλησιάζει και η εποχή των γάμων και μαζί με αυτή και η εποχή των μπάτσελορ πάρτι. Περίπου 2,2 εκ. γάμοι γίνονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο κι αυτό κάνει τον γάμο μία κερδοφόρα δουλειά για πολλές επιχειρήσεις. Η ιστοσελίδα I-Volution Inc. που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση μπάτσελορ πάρτυ, αναφέρει ότι έχει περίπου 4 εκ. επισκέπτες το χρόνο με τους περισσότερους να επικεντρώνονται σε πακέτα για το Λας Βέγκας. Θυμηθείτε μόνο πόσο τεράστια επιτυχία έκανε στο σινεμά η σειρά ταινιών Hangover…
Τα μπάτσελορ πάρτυ, ωστόσο, έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία απ’ αυτήν που φαντάζεστε. Οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαία ιστορία, γύρω στον 5 αι. π.Χ στη Σπάρτη. Ναι, Έλληνες εφηύραν τα μπατσέλορ πάρτυ και μάλιστα οι σκληροτράχηλοι Σπαρτιάτες. Μία νύχτα πριν τον γάμο του ο γαμπρός γιόρταζε την τελευταία του μέρα ως ελεύθερος άνδρας. Μετά το γάμο οι περιπετειούλες κομμένες, μιας και ο θεσμός του γάμου στη Σπάρτη ήταν πολύ σημαντικός. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ, λοιπόν, οι Σπαρτιάτες στρατιώτες δειπνούσαν στην τιμή του μέλλοντα γαμπρού και έκαναν προπόσεις στο όνομά του, έχοντας μάλιστα διακοσμήσει και το χώρο ανάλογα.
Από τότε φυσικά τα μπάτσελορ πάρτυ εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες. Το 1896 ο Herbert Barnum Seeley — εγγονός του P.T. Barnum – διοργάνωσε ένα πάρτυ για τον αδελφό του που θα παντρευόταν, όμως δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία γιατί ακούστηκαν φήμες ότι κατά τη διάρκεια αυτού θα χόρευε μία διάσημη belly dancer γυμνή. Σε ένα άλλο πάρτυ της εποχής η διασκέδαση περιελάμβανε ψυχαγωγία από νάνους που βγήκαν από τις τεράστιες πιατέλες που σερβιρίστηκαν στο τραπέζι.
Η διασκέδαση σε τέτοια πάρτυ μπορεί να ξεφύγει κάποτε. Πολλά μπάτσελορ πάρτυ με τρικούβερτο γλέντι, οδήγησαν σε χωρισμούς στο Χόλιγουντ. Η Πάρις Χίλτον κατηγόρησε τον μέλλοντα σύζυγό της ότι την απάτησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου εργένικου πάρτυ του. Την ιδία κατηγορία υπέστη και ο Mario Lopez και από την παραλίγο σύζυγό του, Ali Landry. Η τραγουδίστρια Jessica Simpson βρέθηκε επίσης στη θέση της απατημένης από το μέλλοντα σύζυγό της, που φαίνεται να κοιμήθηκε με μία χορεύτρια κατά τη  διάρκεια του πάρτυ του.
Ο όρος μπάτσελορ, παλαιότερα είχει τη σημασία ενός νεαρού ιππότη ή ενός μαθητή με δίπλωμα μπάτσελορ. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ως όρος για τους εργένηδες άνδρες ήταν τον 14ο αιώνα σε ένα βιβλίο. Ο όρος μπάτσελορ πάρτυ εμφανίστηκε το 1922 σε μία έκδοση στη Σκωτία.
Στο παρελθόν ένα μπάτσελορ πάρτυ σήμαινε ένα επίσημο δείπνο που φιλοξενούσε ο πατέρας του γαμπρού. Οι πιο πρόσφατες παραδόσεις των καψονιών, της ταπείνωσης και της ακολασίας - συχνά οι άνδρες περνούν ολόκληρα Σαββατοκύριακα μαζί, όπου ταξιδεύουν προς ένα εξωτικό προορισμό, όπως το Λας Βέγκας ή κάπου παραπλήσια – καθιερώθηκε κατά την άτακτη δεκαετία του ’80.
Όμως, το 1960, περίοδος σεξουαλικής απελευθέρωσης, απέκτησαν και οι γυναίκες της δική τους εκδοχή τους μπάτσελορ πάρτυ. Μέχρι τον 19ο αιώνα οι η νύφη πριν το γάμο της μαζευόταν με άλλες κυρίες για να πάρει τα δώρα της και να προετοιμαστεί για το γάμο. Όμως αργότερα τα hen’s πάρτυ περιελάμβαν διασκέδαση, ποτό, ακόμη και άνδρες στρίπερ.


Comments