Επιλέγοντας την ευτυχία

Σε μία συνέντευξη που είχα πρόσφατα μ' έναν πολύ καλό και αγαπημένο ηθοποιό, μου είπε "η ευτυχία είναι επιλογή κι εγώ επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος". Η φράση του αυτή μου κόλλησε στο μυαλό, μιας και είχε απόλυτο δίκαιο. Στην περίπτωσή μας, όπου ζούμε σε μία ελεύθερη χώρα, χωρίς πολέμους, πείνα και βιβλικές καταστροφές το να βρούμε ή να φτιάξουμε την ευτυχία, είναι μόνο στο χέρι μας. Κανείς δεν είπε πώς είναι εύκολος ο δρόμος, είναι όμως σίγουρα καλύτερος από αυτόν της μιζέριας και της άνευ όρων παράδοσης.
 


Σκεφτόμουν, όμως, ότι για να είναι κανείς ευτυχισμένος πρέπει να επιλέξει καταστάσεις και ανθρώπους που τον κάνουν ευτυχισμένο. Ν' αποβάλει ότι τον κρατά στη μιζέρια ή ακόμη και σε μία ευθεία γραμμή συναισθημάτων και να βάλει τον εαυτό του λίγο πιο πάνω από τους άλλους. Πρώτα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του, αν θέλει να σώσει και τους γύρω του. Όπως ακριβώς οι οδηγίες της αεροσυνοδού λίγο πριν την απογείωση του αεροπλάνου: «Τοποθετήστε πρώτα την δική σας μάσκα οξυγόνου και μετά του διπλανού σας».
 
Πρέπει να κάνει αυτό το κλικ ο εγκέφαλός του, έτσι ώστε ν’ αρχίσει να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και όχι την αρνητική. Το καθετί κρύβει και κάτι θετικό που μπορεί να μην το βλέπουμε αμέσως και να χρειάζεται να τ’ ανακαλύψουμε, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και χαμόγελο. Είναι μόνο ένα κλικ που όμως για να συμβεί πολλές φορές ο άνθρωπος πρέπει να φτάσει στο τέλμα και πάλι ίσως να μην τα καταφέρει ποτέ.
 
Κάποιοι ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά τους με νεύρα και παράπονα την ίδια στιγμή που κάποιοι πνίγονται στο πηγάδι της ανεργίας. Κάποιοι μετανιώνουν που έκαναν παιδιά ενώ άλλοι προσπαθούν για χρόνια χωρίς να τα καταφέρνουν. Κάποιοι λυπούνται που δεν μπορούν ν’ αγοράσουν περισσότερα ρούχα και πράγματα ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν φαγητό και νερό. Κάποιες υπομένουν τη βία (λεκτική ή σωματική) από τον σύντροφό τους και κάποιες πολεμούν στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των γυναικών.
 
Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια (ανικανοποίητη και άπληστη) που τον κάνει επιρρεπή σε διάφορες ψυχολογικές διαταραχές και εμμονές, όπως η κατάθλιψη.
 
Η ευτυχία, λοιπόν, είναι επακόλουθο κάποιων επιλογών κι αυτές οι επιλογές έχουν όνομα: ελευθερία, αγάπη, έρωτας. Αυτές είναι οι σταθερές αξίες στη ζωή ενός ανθρώπου σε όποιο πολιτισμό κι αν υπάρχει, όσα λεφτά ή ανέσεις κι αν έχει. Αυτές οι τρεις και με αυτή τη σειρά καθορίζουν την ευτυχία μας.
 
Από κει πέρα ξεκινούν οι πιο εξειδικευμένες επιλογές που έχει να κάνει κάποιος στη ζωή του, ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνει και με τους στόχους που θέτει αλλά και με το πως ορίζει τις τρεις πιο πάνω λέξεις. Τι σημαίνει δηλαδή για μένα αγάπη; Τι σημαίνει ελευθερία και τι σημαίνει έρωτας; Ο καθένας ορίζει τη σημασία τους διαφορετικά, δεν πρέπει όμως να τις ορίζει καθώς τον βολεύει γιατί εδώ κρύβεται η παγίδα. Πίσω απ' αυτήν την παγίδα κρύβεται η άσχημη όψη των πραγμάτων.
 
Ελευθερία σημαίνει ο άνθρωπος να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά, να δουλεύει, να ταξιδεύει, να μορφώνεται…
 
Αγάπη σημαίνει να δίνει και να παίρνει, να βοηθά και να βοηθιέται, να μην νιώθει μοναξιά, να προσφέρει και να προσφέρεται.
 
Έρωτας είναι η ευτυχία η ίδια. Το φιλί, το χάδι, η αγκαλιά, το όνειρο που μοιράζονται δύο άνθρωποι χέρι χέρι, το πάθος, η σωματική απόλαυση και η απελευθέρωση συναισθημάτων.
 
Ας πιάσουμε, λοιπόν, τα πράγματα από τη βάση τους, ας παλέψουμε γι’ αυτά και τα υπόλοιπα θα βρουν τον δρόμο τους. Εξάλλου, η ζωή είναι ένα συνεχές rollercoaster συναισθημάτων…

Comments