Σολέα... Καμένη γη

14:00, 19 Ιουνίου

Οι πρώτοι καπνοί αρχίζουν να φαίνονται στο βουνό της Ευρύχου. Η φωτιά καλύπτει έκταση ίση περίπου με αυτήν ενός γηπέδου. Ο μικρός πυροσβεστικός σταθμός του χωριού ανταποκρίνεται άμεσα. Το πυροσβεστικό σώμα μικρό, οι άνεμοι πνέουν βόρεια προς Τρόοδος και παράλληλα κατεβαίνουν προς το χωριό.

Καλείται βοήθεια προς άλλο, κοντινό Πυροσβεστικό Σταθμό....... ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Μεγάλη καθυστέρηση που στοιχίζει ανεπανόρθωτα. Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου.

Φτάνουν δύο ελικόπτερα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές, μετά από περίπου 2 ώρες. Το χωριό Ευρύχου είναι σε κίνδυνο μέχρι αργά το βράδυ. Η φωτιά κατευθύνεται και προς Τρόοδος. Περνάει ξυστά από Σπήλια και Κούρδαλι. Τα χωριά εκκενώνονται. Η φωτιά τη νύχτα καίει σχεδόν ανενόχλητη. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πυκνός καπνός καλύπτει την περιοχή της Σολέας.

Το πρωί με 10 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα, με αρκετούς εθελοντές και 40 πυροσβεστικά οχήματα η μάχη ξαναρχίζει. Τα μέτωπα πολλά με αναζοπυρώσεις. Ο αέρας φυσάει τώρα νότια και η φωτιά στρέφεται προς Άγιο Θεόδωρο και Ασίνου. Τεράστιες δασώδεις εκτάσεις καίγονται. Τα Πλατάνια, οξυγόνο του νησιού, μόλις σώζονται.

Τρίτη τραγική μέρα με τις φωτιές να συνεχίζονται. Αναζοπυρώσεις σε Σπήλια και η φωτιά να κινείται προς το πανέμορφο χωριό Κυπερούντα. Εκατοντάδες εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν, θυμός στα social media και θρήνος. Αποκορύφωμα των προσπαθειών οι δύο νεκροί πυροσβέστες. Ακόμα ένα μαύρο καλοκαίρι για την Κύπρο μας. Ένας μαύρος Ιούνιος καταγράφεται στα ιστορικά μας βιβλία. 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γίνονται στάχτη. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας σχεδόν αφανίζονται.

Ήταν ο Εφιάλτης, ήταν ο Βοσκός και τώρα ο "12χρονος". Την ίδια στιγμή που τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις φώναζαν να μην ανάβουμε φωτιές, κάποιοι και πάλι το "έπαιζαν" Θεοί. Έπαιζαν με τις ζωές μας και θα μείνουν τελικά ατιμώρητοι. Η καταστροφή ανεπανόρθωτη.  Η αμέλεια θα πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Η αναδάσωση θα πρέπει να είναι η αμέσως επόμενή μας σκέψη. Μήπως οι όμορφες οροσειρές της Σολέας θα έχουν την ίδια τύχη με αυτές του Σαϊττά; ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
Comments