Η πτώση του ματεριαλισμού, η άνοδος του μινιμαλισμού

Η εποχή της υπερβολής έχει περάσει προ πολλού σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από τη μια η οικονομική κρίση κι από την άλλη οι γρήγοροι ρυθμοί, ώθησαν στο να βρούμε το νόημα της ζωής στα μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα και στο να στραφούμε βαθιά μέσα μας για να βρούμε την ευτυχία. Και η θεωρία αυτή αποτυπώνεται στις τέχνες, στη λογοτεχνία, στη μόδα και γενικά στο τρόπο ζωής μας.


Έχουμε περάσει ανεπιστρεπτί από την εποχή του ματεριαλισμού, στην εποχή του μινιμαλισμού. Και η αλήθεια είναι ότι γουστάρω πολύ αυτή την αλλαγή!

Ακόμη και οι εκατομμυριούχοι έχουν αρχίσει να μιλούν για την τάση αυτή και σίγουρα δεν αναφέρονται στην τέχνη του 1960. Έχουν κάνει τον μινιμαλισμό, τρόπο ζωής. Τον έχουν αγκαλιάσει, όσο και οι νεότερες γενιές. Βλέπεις πολλούς απ’ αυτούς να κυκλοφορούν με φθηνά αυτοκίνητα, να κάνουν πιο μαζεμένους γάμους και να απολαμβάνουν μία απλή, καθημερινή ζωή. Ο Keanu Reeves για παράδειγμα, ακόμη παίρνει το μετρό για να πάει στα γυρίσματα της δουλειάς του.
Σκεφτείτε μόνο για λίγο τι ζητάτε εσείς οι ίδιοι από τη ζωή σας. Ένα μικρό διαμέρισμα ή σπίτι, με όσο το δυνατόν λιγότερα και αναγκαία πράγματα μέσα. Ένα βολικό και οικονομικό αυτοκίνητο, ένα άνετο ντύσιμο για όλες τις ώρες της ημέρας και γενικά όσα φθηνότερα και λιγότερα αντικείμενα στο χώρο σας, τόσο το καλύτερο. Πλέον, η υπερβολή δεν θεωρείται μόδα αλλά «καραγκιοζιλίκι».

Ο μίνιμαλ τρόπος ζωής δεν έχει να κάνει μόνο με την αυταπάρνηση του ματεριαλισμού αλλά και με την υιοθέτηση μινιμαλιστικών κανόνων στον τρόπο ζωής. Ο στόχος είναι ένας: να ζήσεις όσο πιο απλά γίνεται και να είσαι χαρούμενος. Τα υλικά αγαθά δεν έχουν πια ουσιαστική υπόσταση και δεν φέρνουν την ίδια ευτυχία ή ικανοποίηση που δίνει η συντροφιά της οικογένειας, των φίλων και του κατοικίδιού μας. Απαλλάσσεις τον εαυτό σου από την ανάγκη «του θέλω περισσότερα» και από το άγχος του να γίνεις κοινωνικά αποδεκτός επειδή η τσάντα σου δεν είναι Luis Vitton. Απαλλάσσεσαι από το άγχος των χρημάτων γιατί καταλαβαίνεις ότι τα πιο πολλά πράγματα που αγοράζεις δεν τα χρειάζεσαι καν. Πλέον, δίνεις βάση στο να δημιουργήσεις πιο πολλές εμπειρίες ζωής και στο να κτίσεις πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους σου. Να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι αληθινός.

Είναι μία εντελώς καινούρια φιλοσοφία, που ακόμη και οι εκατομμυριούχοι ασπάζονται. Και ο λόγος ακριβώς που ο μίνιμαλ τρόπος ζωής έχει γίνει τάση στην εποχή μας, είναι επειδή αυτοί οι άνθρωποι – πλούσιοι και διάσημοι - ενώ μπορούν να έχουν περισσότερα, επιλέγουν να έχουν λιγότερα, δίνοντας το πράσινο φως στον κόσμο ν’ ακολουθήσει. Γιατί ξέρουν πια ότι ο άνθρωπος δεν κρίνεται από τα υπάρχοντά του, αλλά από την προσφορά του στην ανθρωπότητα, που το έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή! Ακόμη και εταιρείες μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιούν το σλόγκαν "Less is more" σε διάφορες παραλλαγές του για να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους

Τι είναι λοιπόν ο μινιμαλισμός;;; Σίγουρα δεν είναι στυλ. Είναι μία στάση συμπεριφοράς, είναι τρόπος ζωής, είναι μία ουσιαστική αντίδραση στην υπερβολή, στην υπερκατανάλωση, στην υποδούλωση του χρήματος. Μινιμαλισμος είναι το κυνήγι της ουσίας των πραγμάτων χωρίς περιττές σάλτσες.  Είναι η αντίσταση στις φανταχτερές εικόνες που παραπλανούν το μυαλό μας και η στροφή στην καλλιέργεια του εσωτερικού μας κόσμου.

Comments