Τι κοινό έχουν όλοι όσοι σε πληγώσαν

Πρόσφατα ήμουν για καφέ με μία γνωστή μου. Αν και την γνωρίζω χρόνια δεν μπορώ να πω ότι γίναμε ποτέ και οι καλύτερες φίλες. Αν και όποτε βρεθούμε, μιλάμε για άσχετα πράγματα. Κάποια στιγμή, καθώς μιλούσαμε για κάτι προϊόντα ομορφιάς, ανάβει τσιγάρο και μου λέει: «μου φαίνεται ότι το σώμα σου χάλασε πολύ τελευταία. Σε αυτή την ηλικία όμως είναι λογικό». Είχα αφήσει εκείνη τη στιγμή το σχόλιό της, ασχολίαστο, όμως όταν πήγα σπίτι κι ετοιμαζόμουν για μπάνιο κοίταγα το σώμα μου και σκεφτόμουν, «ρε μήπως έχει δίκαιο;». Όμως και να είχε θα μπορούσε να μου το πει με διαφορετικό τρόπο.


Μετά κάθισα στο κρεβάτι και σκεφτόμουν πόσες φορές άκουσα πικρόχολα σχόλια να περάσουν έτσι από διάφορους ανθρώπους που είχα στη ζωή μου και νομίζω ότι πολλοί έχουν βιώσει το ίδιο. Μία φίλη μου, για παράδειγμα, ακούει συνεχώς από τον σύντροφό της ότι είναι χοντρή. Και είναι όντως, όμως αυτός αφού δεν την γουστάρει γιατί μένει μαζί της; Για να τη μειώνει και να της δημιουργεί ψυχολογικά;
Νομίζω πώς όλοι μπορούμε να διακρίνουμε πότε ένας δικός μας άνθρωπος λέει κάτι για το καλό μας και πότε απλά θέλει να μας την πει για να νιώσει ο ίδιος καλύτερα. Για κάποιους ό,τι και να κάνεις ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Σήμερα είσαι χοντρή, αύριο είσαι σπαστικιά, μεθαύριο είσαι ηλίθια…

Είναι ακριβώς όπως το bullying που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει – κυρίως στο σχολείο -, όμως ποτέ δεν καταλαβαίναμε τους λόγους και νιώθαμε άσχημα για τον εαυτό μας. Πιστεύαμε πραγματικά ότι εμείς έχουμε το πρόβλημα.

Μία αρθρογράφος που διαβάζω στο διαδίκτυο, έχει ονομάσει το σύνδρομο αυτό «bitch fatale», δηλαδή το πρόσωπο της σκύλας. Όλοι αυτοί που σου συμπεριφέρθηκαν άσχημα – φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι – έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους κι αυτό είναι η ανασφάλεια. Αυτές που σου έλεγαν ότι δεν μπορείς να παίξεις μαζί τους στο διάλειμμα ή αυτός που σου ζητούσε συνέχεια χρόνο γιατί πιεζόταν είχε ανασφάλειες. Το πρόβλημα δεν ήσουν εσύ, αλλά εκείνοι.

Τα χαρακτηριστικά του «bitch fatale» αναγνωρίζονται πολύ εύκολα στους ανθρώπους. Είναι αυτοί που προσπαθούν να σε ρίξουν γιατί φοβούνται ότι θα τους ρίξεις πρώτη. Τα πράγματα που σου λένε ότι δεν τους αρέσουν είναι τα πράγματα που μισούν στον εαυτό τους κι αυτό οδηγεί στη ζήλια. Κάποιος μπορεί να σε ζηλεύει για λόγους που δεν φαντάζεσαι καν. Επειδή είσαι ακομπλεξάριστη, επειδή έχεις σχέση, επειδή έχεις υπέροχους γονείς, επειδή έχεις καριέρα, επειδή είσαι ανεξάρτητη και άλλα χίλια δυο. 

Επίσης, αυτά τα άτομα είναι συνήθως αυτά με τους μεγαλύτερους φόβους. Φοβούνται μην χάσουν την πρωτιά, φοβούνται μη χάσουν το βόλεμά τους, την καριέρα τους και άλλα χίλια δυο. Κι έτσι πολλές φορές σε βλέπουν ως απειλή. Και τέλος μπορεί να είναι κακοί μαζί σου, όμως δεν είναι κακοί μόνο μαζί σου, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να το παίρνεις προσωπικά. Είναι κακοί με τους πάντες και κρατούν δίπλα τους αυτούς που είναι του χεριού τους.

Δε νομίζω να θες να είσαι ένας απ’ αυτούς…

Comments