Άντρες στο Ιράν φορούν μαντίλες για να στηρίξουν τις γυναίκες τους

Οι άντρες στο Ιράν φορούν μαντίλες για να στηρίξουν τις γυναίκες τους
Το #MenInHijab είναι το μέσο των αντρών να διαμαρτυρηθούν για το αυστηρό dress code των γυναικών στη χώρα τους, και είναι υπέροχο.


Aν κανείς ακολουθούσε πιστά όλους τους νόμους του Ισλάμ, τότε οι κανόνες σεμνότητας και καθωσπρεπισμού θα έπρεπε να τηρούνται και από τους άντρες και από τις γυναίκες ισότιμα. Αν βέβαια πας μέχρι το Ιράν, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Από το τέλος της Ιρανικής Επανάστασης το 1979, οι Ιρανές, είναι υποχρεωμένες να υπακούν στις εντολές της θρησκευτικής αστυνομίας, όπως την αποκαλούν, κι έτσι ντύνονται ακολουθώντας αναγκαστικά ένα οπισθοδρομικό και πολύ αυστηρό dress code.

Οι γυναίκες λοιπόν επιβάλλεται να φορούν τη μαντίλα, ή το hijab όταν κυκλοφορούν, αλλιώς θα τους επιβληθούν πολύ αυστηρές ποινές, έως και φυλάκιση. Αυτό θα συμβεί ακόμα κι αν φορούν τη μαντίλα με τρόπο τέτοιο που δεν κρύβει εντελώς όλα τους τα μαλλιά.

Στο δρόμο μάλιστα υπάρχουν πολλές διαφημίσεις που παρουσιάζουν όσες δεν φορούν το hijab τους ως κακομαθημένες και επαίσχυντες. Επίσης, οι γυναίκες ακούν από πολύ μικρές ότι αν δε συμμορφώνονται με τους κανόνες ενδυμασίας, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανεπιθύμητων σεξουαλικών επιθέσεων από τους άντρες.

Οι Ιρανές όμως έχουν ξεκινήσει να διαδηλώνουν στους δρόμους, ενάντια στις υποχρεωτικές μαντίλες και μάλιστα ορισμένες έχουν καταφύγει στο ξύρισμα του κεφαλιού τους, προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς το hijab δημοσίως.


Φέτος, οι άντρες αποφάσισαν επιτέλους να τις στηρίξουν δημιουργώντας το #ΜenInHijab.

Πρόκειται λοιπόν για ένα project το οποίο ξεκίνησε η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad. Είναι μια καμπάνια που τρέχει στα social media και στην ουσία προωθεί εικόνες αντρών που διαμαρτύρονται για το ακραίο, θρησκευτικό dress code που υφίσταται σαν νόμος μόνο για τις Ιρανές. "Οι περισσότεροι από αυτούς τους άντρες ζουν στο Ιράν και έχουν υπάρξει μάρτυρες του πώς υποφέρουν οι γυναίκες συγγενείς τους στα χέρια της αστυνομίας της "ηθικής" και την ταπείνωση του να φοράς εξαναγκαστικά τη μαντίλα", λέει η δημιουργός της καμπάνιας στην Independent.


"Για χρόνια, απ' όταν είμαστε μικρά κορίτσια, μέχρι κι όταν γινόμαστε γυναίκες, μας εξαναγκάζουν να φοράμε την υποχρεωτική μαντίλα κι έτσι πρέπει για χρόνια να υποστούμε την απώλεια της αξιοπρέπειάς μας. Πολλοί άντρες έχουν συνηθίσει να βλέπουν τις γυναίκες με τα hijabs κάθε μέρα και νομίζουν ότι είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά για τα εκατομμύρια των Ιρανών που τα φορούν, είναι προσβολή για την αξιοπρέπειά τους."

Στην κοινωνία μας, η ύπαρξη και η ταυτότητα της γυναίκας ορίζεται από την ακεραιότητα ενός ανθρώπου και σε πολλές περιπτώσεις, τα διδάγματα μιας θρησκευτικής αρχής ή κυβερνητικών αξιωματούχων επηρεάζουν τη λανθασμένη αντίληψη ενός άντρα για την κυριότητά του πάνω στις γυναίκες. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν φανταστικό να καλέσω τους άντρες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: ladylike.gr

Comments