Το νησί δελφίνι!

Στις ακτές της γραφικής πόλης Αμάλφι στην Ιταλία, που έχουν έχει χαρακτηριστεί από το 1997  ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπάρχουν τρία μικρά βραχώδη νησιά, γνωστά ως Li Galli (οι Κόκορες) ή Le Sirenuse (οι Σειρήνες). 


Σύμφωνα με την Αινειάδα του Βιργιλίου και τον Οβίδιο, σε αυτά τα τρία νησάκια -το Licosa, το St. Pietro και το La Galetta- ζούσαν οι Σειρήνες, το τραγούδι των οποίων άκουσε ο Οδυσσέας, καθώς περιπλανιόταν μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη. Το σχήμα του μεγαλύτερου από τα τρία αυτά νησιά μοιάζει με δελφίνι, αν το δει κάποιος από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. 


Το νησί αποτέλεσε αγκυροβόλιο κατά την αρχαία ρωμαϊκή εποχή, ενώ κατά τον Μεσαίωνα έγινε μεσαιωνικό φέουδο του αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β ‘. Ωστόσο, πάρα πολλοί επώνυμοι είχαν επισκεφθεί αυτό το μικρό επίγειο παράδεισο ανάμεσα στους οποίους η Γκρέτα Γκάρμπο, η πριγκίπισσα Μάργκαρετ της Αγγλίας, η Σοφία Λόρεν και η Ζακλίν Κένεντι.... 

Η επίσημη ονομασία του είναι Li Galli, ωστόσω είναι γνωστό και ως Sirenusas (από τις μυθολογικές σειρήνες που παρέσυραν τους θαλασσοπόρους με τις μαγικές φωνές τους και τους σκότωναν).

Το μικρό αυτό ιταλικό νησί που βρίσκεται κοντά στο κοσμοπολίτικο Κάπρι, ήταν -σύμφωνα με τον τοπικό μύθο- το σημείο όπου ο Οδυσσέας ζήτησε από τους άντρες του βουλώσουν τα αυτιά τους και να δέσουν τον ίδιο στο κατάρτι ώστε να ακούσει το τραγούδι των σειρήνων!


newsbeast.gr, mixanitouxronou.gr
Comments