Μας αρέσει να χαζεύουμε αυτούς που αγαπάμε


Η όραση ή οπτική αντίληψη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία απ’ τις πέντε αισθήσεις και μάλιστα θεωρείται απ’ τις έξι η πιο σημαντική, γιατί μ’ αυτήν γίνεται αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Όργανο αντίληψης είναι φυσικά τα μάτια, ενώ αντικείμενο της αντίληψης το φως. Οι επιστήμονες λένε ότι περίπου το 30% του πολυλειτουργικού ανθρώπινου εγκεφάλου μας έχει να κάνει με την επεξεργασία κι ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.


Μέσω των ματιών μας, λοιπόν, αισθανόμαστε. Κι αισθανόμαστε τα περισσότερα καθώς είναι η σημαντικότερη απ’ τις άλλες μας αισθήσεις. Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη με μουντές κι άσχημες εικόνες. Τα μάτια μας κοιτάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας έναν άψυχο υπολογιστή ή ένα κινητό, έτσι δε λαμβάνουν τις εικόνες που θα μας γεμίσουν με χαρά κι εμψύχωση.

Γι’ αυτό και τα μάτια μας πρέπει να τα ευχαριστούμε και να τα γεμίζουμε με όμορφες εικόνες αλλά και να τα ξεκουράζουμε γιατί είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Κανείς δε θέλει να ζει στο σκοτάδι, όμως χειρότερο είναι να έχουμε το φως μας και να είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε συνεχώς τις ίδιες, κουραστικές εικόνες. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη ν’ αλλάζουμε σκηνικά όσο ασφαλείς κι αν νιώθουμε στο σπίτι μας ή στη δουλειά μας με τους δικούς μας ανθρώπους. Έχουμε ανάγκη από μια βόλτα, μια έξοδο, ένα ταξίδι κι από καινούργιες γνωριμίες.

Κάποιοι γεμίζουν συναισθήματα, κοιτάζοντας έργα τέχνης ή τη φύση, άλλοι τις βιτρίνες των καταστημάτων ή μία ταινία κι η λίστα συνεχίζεται. Όλοι, όμως, νιώθουν την ευτυχία να κυλάει στις φλέβες τους, όταν κοιτάζουν αυτούς που αγαπάνε.

Ας σκεφτούμε λίγο… Πόσες φορές μείναμε ξύπνιοι για να χαζέψουμε τον σύντροφό μας που κοιμόταν γλυκά δίπλα μας; Πόσες νύχτες οι ξάγρυπνες μητέρες κοιτάνε με συγκίνηση το μωράκι τους; Ακόμη και τα ζωάκια μας μερικοί ή κάτι που νέο δημιουργήσαμε ή αγοράσαμε. Οτιδήποτε μας δίνει χαρά κι ευφορία λατρεύουμε να περνάμε ώρα μας χαζεύοντάς το.

Πόσο, όμως μας αρέσει να παρατηρούμε αυτόν με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι! Δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω του. Για μας αυτό το άτομο είναι τέλειο απ’ τα μαλλιά μέχρι τα νύχια. Είναι ό,τι πιο όμορφο αντικρίζουν τα μάτια μας και ποτέ δε χορταίνουν. Όλες οι ατέλειές του έχουν μία ανεξήγητη τελειότητα.

Οι γκριμάτσες του, το χαμόγελο, τα χαρακτηριστικά του, το σώμα του. Όλα πάνω του μας κάνουν ευτυχισμένους και μας ξυπνούν ανάμικτα συναισθήματα. Κοιτάζοντάς τον, νιώθουμε περήφανοι κι ευγνώμονες που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του κάποιες στιγμές. Δίνουμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα τον προστατεύσουμε απ’ όλα τα κακά του κόσμου γιατί είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Απ’ τη μία αυτό που βλέπουμε μας κάνει να χαμογελάμε κι απ’ την άλλη μας προκαλεί συγκίνηση. Κάποιες φορές νιώθουμε ότι βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη ή καλύτερα ότι βλέπουμε μπροστά μας ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Ας κοιτάζουμε, λοιπόν, πιο συχνά αυτούς που αγαπάμε, αυτούς που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία και μας γεμίζουν με πληθώρα εμψυχωτικών κι όμορφων συναισθημάτων.

Πράξια Αρέστη, pillowfights.gr

Comments