Μελίνα Μερκούρη: "Είναι υπέροχο πράγμα να μπορείς ν' αγαπάς, είναι θείο"


Aναψε ένα τελευταίο τσιγάρο και έφυγε πριν ακριβώς 21 χρόνια ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στο Memorial της Νέας Υόρκης. Η τελευταία Ελληνίδα θεά γινόταν αθάνατη.


Μία γυναίκα σύμβολο που στιγμάτισε με τα λόγια, τις πράξεις και την παρουσία της ολόκληρο τον κόσμο. Πάλεψε για την Ελλάδα και έζησε με μία και μόνο ανάγκη. Να δει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Αγωνίστηκε, πολεμήθηκε, αγαπήθηκε και αγάπησε. Έπαιξε, ερμήνευσε, έφτασε στην κορυφή. Οι κορυφές ήταν για την Μελίνα. Η φωνή της, το χαμόγελό της, τα μεγάλα της μάτια, η τεράστια αγκαλιά της.

Έκλαιγε κάθε φορά που άκουγε την Edith Piah στο τελευταίο της κοντσέρτο, γελούσαν τα μάτια της όταν ήταν δίπλα στον Τζούλη της, τρελαινόταν όταν άκουγε να αποκαλούν την κληρονομιά της χώρας της ''Ελγίνεια μάρμαρα''.

''Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας, να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς, ου κλέβει η ανατολή μικρό φιλί. Στα χείλη καίει πικρό μικρό φιλί ποιο μακρινό ταξίδι σε καλεί''.

"Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση για μένα είναι κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο, έζησα και μίλησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν".

"Είναι υπέροχο πράγμα να μπορείς ν' αγαπάς, είναι θείο". 

"Ό,τι πιο τρυφερό υπάρχει είναι να είμαι κτήμα όλων".

"Από τη ζωή μέχρι το θάνατο ένα τσιγάρο δρόμος".

"Δεν βγαίνω έξω από τότε που έπαψα να φλερτάρω"

"Νόμιζα πως φοβόμου την αρρώστια αλλά τελικά φοβάμαι τη στιγμή που δε θα μ' αγαπούν πια".


www.ladylike.gr

Comments