Ν' αγαπήσουμε απ' την αρχήΤο μάθαμε με τον πιο σκληρό τρόπο. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα μπορεί ανά πάση στιγμή ν' ανατραπούν.


Τα καμώματα που κάναμε, οι δήθεν καταθλίψεις που παθαίναμε, τα πολλά παράπονα που ξεβράζαμε καθημερινά, το αίσθημα της απληστίας και της μη ικανοποιήσης που μας κυρίευε κάποτε, όλα αυτά τώρα τα πληρώνουμε.


Κι ακόμη δεν αρχίσαμε καλά καλά να πληρώνουμε. Είμαστε ακόμη στην αρχή κι είμαστε ψυχικά αδύναμοι να μείνουμε μόνοι. Να κάτσουμε σπίτι, να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, να δεχτούμε το νέο status quo. Μετράμε ήδη χιλιάδες νεκρούς στον κόσμο και κάποιοι είμαστε σε κατάσταση σοκ, άλλοι σε άρνηση και κάποιοι ακόμη λογικοί προσπαθούν να συμμορφώσουν ή να ψυχαγωγήσουν τον αδύναμο όχλο.


Και ναι ο κόσμος είναι το σπίτι μας. Όλος ο πλανήτης είναι σπίτι μας και τώρα φαίνεται πιο πολύ από ποτέ πώς είμαστε όλος ο κόσμος μια μικρή γειτονιά και σκοτωνόμαστε για τίποτα. Για περισσότερα λεφτά και λίγη παραπάνω εξουσία.


Τα κοινωνικά δίκτυα έγιναν η παγκόσμια κοινή μας στέγη. Εκεί πλέον ζούμε. Εκεί μοιραζόμαστε την αγάπη μας, εκεί τσακωνόμαστε, εκεί δραστηριοποιούμαστε. Είναι η μόνη μας διέξοδος από τη φυλακή. Εκεί, όμως, υπομονεύουν και όλοι κίνδυνοι. Γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι της επιρροής. Εκεί μέσα ελέγχεται ο όχλος.


Γιατί υπάρχουν πάντα και οι ανυπάκουοι. Το "δεν πειράζει, είναι απλά ένα παιδί", πειράζει τελικά. Το "''άσε τον δεν πειράζει, είναι γέρος και ξεροκεφάλος", πειράζει τελικά. Πειράζει γιατί κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων, κανένας δεν είναι υπέρανω του κοινού καλού, κανένας δεν μπορεί να βλάπτει τον συνάνθρωπό του είτε άμεσα ασκώντας βία του είτε έμμεσα καταστρέφοντας, για παράδειγμα, το περιβάλλον.


Μας πειράζει, γιατί θέλουμε να ζήσουμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σ' έναν καλύτερο κόσμο. Θέλουμε ν' αναπνέουμε καθαρό αέρα, να περπατάμε στα καθαρά, να είμαστε υγιείς και ν' αφήσουμε το δικό μικρό μας λιθαράκι πριν φύγουμε για πάντα από τη γη.


Συνομωσία ή όχι, δεν έχουμε επιλογή.


Περισσότερο απ' όλα πειράζει γιατί θέλουμε να ζήσουμε για ν' αγαπήσουμε απ' την αρχή. Όσοι καταλαβάμε, θα σταματήσουμε την γκρίνια, θα σταματήσουμε τα παράπονα, τις κακίες, τα μίση, τα πισωγυρίσματα.

Θα σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο άδικα με τους λάθος ανθρώπους, θα σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο μέσα στη μιζέρια και θ' αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά.

Θ' αρχίσουμε ν' αγαπάμε πραγματικά.

Θ' αγαπήσουμε τον εαυτό μας και όσα έχει καταφέρει, θ' αγαπήσουμε την οικογένειά μας, τους φίλους μας, θα δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση, θα βλέπουμε τον κόσμο με καλό μάτι πρώτα κι ύστερα με κακό.


Μετά από αυτή την πανδημία ελπίζω οι περισσότερο να είμαστε πιο σοφοί. Να μάθουμε επιτέλους ν' αγαπάμε την κάθε στιγμή.

Να σταματήσουμε να είμαστε μικρόψυχοι και να νομίζουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από μας.


Ή μήπως όχι; Μήπως οι περισσότεροι θα πέσουν στην κατάθλιψη και θα τους πνίξουν τα νεύρα για όσα στερούνται;


Ελπίζω να βάλουμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ". Γιατί μόνο έτσι θα βρούμε την πραγματική γαλήνη μέσα μας.


Ελπίζω να ερωτευτούμε ξανά χωρίς φοβίες, χωρίς κόμπλεξ. Με ανοιχτή καρδιά. Γιατί μόνο έτσι θ' απολαύσουμε το σεξ και θα νιώσουμε πλήρης ικανοποίηση. Ας αγκαλιαστούστε, ας φιληθούμε και ας αφεθούμε σε κάτι τόσο μαγικό χωρίς να το φοβόμαστε. Γιατί μόνο με τον έρωτα ολοκληρωνόμαστε πραγματικά.


Ελπίζω ν' αγκαλιάζουμε πιο πολύ τα παιδιά μας και να τους δίνουμε τη σημασία που τους αξίζει. Τα παιδιά θέλουν χρόνο. Θέλουν να τους μιλάς, να δημιουργείς μαζί τους. Έχουμε τώρα το χρόνο, ας τον βρίσκουμε και μετά που θα πάμε πάλι δουλειά.


Ας μείνουμε σπίτι για να τελειώσει όλο αυτό όσο πιο γρήγορα κι ανώδυνα γίνεται. Για να προστατέψουμε τους γονείς μας και τους άρρωστους συνανθρώπους μας. Για να προστατευτούμε. Ας δούμε πέρα από τον εαυτούλη μας για μια φορά. Κι ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το πάθημα που μας έγινε μάθημα, για να εκτιμάμε πάντα όσα έχουμε.


Ας βοηθήσουμε όλοι να τελειώσει αυτή η πανδήμια που είναι ο μοναδικός, πραγματικός εχθρός, για να μπορέσουμε ν' αγαπήσουμε απ' την αρχή.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιοριστούμε και να μην κινόμαστε άσκοπα για λίγο.


Πράξια Αρέστη

39 views0 comments